15.04.2024.

Preduhitri ljetne vrućine

Preduhitri ljetne vrućine i nabavi svoj klima uređaj po odličnim akcijskim cijenama uz naravno besplatnu dostavu.

Već utvrđeno pravilo i praksa upućuje da je za prostor do 25m2 potreban klima uređaj snage 2,5kW, za prostor do 35m2 potreban je klima uređaj snage 3,5kW, za 40m2 trebamo razmatrati klima uređaj snage 4-5kW itd. Kod izbora snage potrebno je uzeti u obzir prvenstveno kvadraturu, namjenu, lokaciju, orijentaciju i izolaciju prostora. U daljnjem tekstu navest ćemo kako svaki od navedenih elemenata utječe na izbor snage klima uređaja i kakav je međusobni odnos i utjecaj istih na izbor snage.

 

Iz ponude izdvajamo
Učitavanje ...

 

 

Kvadratura prostora i snaga klima uređaja

Kvadratura i visina odnosno volumen prostora je ključni faktor za odabir snage klima uređaja. Ako uzmemo da je standardna visina stambenog prostora 2,70m onda u standardnim uvjetima možemo promjeniti pravilo da je za svakih 10 m kvadratnih prostora potreban 1 kW snage klima uređaja. Po tome ispada da je za stambeni prostor od 20 do 30 m2 potreban klima uređaj snage 2,5 kW, za proistor od 30 do 40 m2 potreban je klima uređaj snage 3,5 kW, za 40 do 45 m2 potrebna je klima snage 5 kw itd.

Namjena prostora i klimatizacija

Ako se dnevni prostor klimatizira, treba ići na jaču snagu i ne ulaziti u granične vrijednosti je nam je u dnevnom prostoru potreban veći komfor pa prema tome i veća snaga klima uređaja. Npr. u sobi površine 25 m2 dovoljan je klima uređaj snage 2,5 kw dok za istu površinu dnevnog prostora preporučamo snagu od 3,2 do 3,5kW u hlađenu i 3,5 do 4 kW u grijanju. Lokacija prostora kojeg hladimo Ako je potrebno ohladiti stambeni prostor u priobalju potrebno je razmatrati nešto veću snagu od uobičajene, npr za 25m2 preporučamo 3,2 do 3,5 kw u hlađenju dok je za kontinentalnu Hrvatsku za površinu od 25m2 dovoljna rashladna snaga klima uređaja 2,5 kW. Nadalje ako je prostor južne orijenracije sa velikim staklenim stijenkama potrebana je jača snaga ovisno o površini staklene stjenke i količini zagrijavanje sunčevom energijom.

Izolacija prostora

Opće je poznata činjenica da za lošije izolirane stambene prostore sa lošom stolarijom gdje su veći gubici toplinske energije trebamo odabrati veću snagu klima uređaja kako bi kompenzirali gubitke. Zbog toga za takve prostore često predlažemo za klasu jači klima uređaj. Nemojte tu pogriješiti, u pravilu je u tom slučaju ako je budžet ograničen bolje kupiti jači klima uređaj slabijeg proizvođača nego manju snagu vrhunskog proizvođača čija snaga zbog većih gubitaka uslijed slabe izolacije neće ispuniti vaša očekivanja i to je redovito promašena investicija.

Raspored namještaja i pozicija unutarnje jedinice klima uređaja

U praksi klima uređaj postiže najbolje rezultate kada unutarnja jedinica puše prema dužoj strani prostora jer je tako cijeli prostor u cirkulaciji zraka te je učinak najbolji. Ako se pored toga unutarnja jedinica može postaviti da puše paralelno sa staklenom stjenkom, balkonskim vratima i prozorom te na taj način stvara zračnu barijeru i temperaturno odvaja stambeni prostor od utjecaja vanjske temperature učinak je još bolji. Kod odabira pozicije unutarnje jedinice treba pripaziti da unutarnja jedinica ne puše po osobama na ključnim mjestima, npr, tepezarijski stol, sjedeća garnitura isl. Najbolje je da klima puše u komunikacijski prostor gdje se ljudi ne zadržavaju već su u prolazu.

Pozicija vanjske jedinice klima uređaja

Najbolji učinak i manju potrošnju ćemo postići ako vanjsku jedinicu postavimo ispod balkona na prozračno mjesto i udaljenu 2 do 5 metara od unutarnje jedinice. U hlađenu je veći učinak klima uređaja uz manju potrošnju ako se vanjska jedinica nalazi u sjeni na hladnijoj poziciji. U grijanju se najbolji učinak uz najmanju potrošnju postiže ako se vanjska jedinica postavi na topliju prozračnu poziciju te treba izbjegavati pozicije gdje vjetar direktno puše u ventilator vanjske jedinice, jer dolazi do usporavanja ventilatora koji ispuhuje prema naprijed i umanjuje efikasnost klima uređaja. Duža instalacija između unutarnje i vanjske jedinice također utječe na efikasnost te se produžuje vrijeme uspostave pune snage pri paljenju. Nikako ne preporučamo postavljanje vanjske jedinice u zatvorene lođe i balkone jer tako gubimo korisni stambeni prostor i umanjujemo efikasnost klima uređaja koji će bolje raditi na prozračnijoj poziciji.